Ημερολόγιο Κατοχής

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Ημερολόγιο Κατοχής…
Σήμερα η μέρα ήταν περίεργη.
Από νωρίς στον αέρα πλανιόταν το Φάντασμα του Φόβου…
ένα άσαρκο “Κάτι” που από στιγμή σε στιγμή θα ενσαρκωνόταν.

Γύρω στις 10.00 έφτασε στην γειτονιά μια περίπολος των Δυνάμεων Κατοχής, για να βρει ένα παιδί που τους πέταξε προχθές πέτρες στην Λένορμαν. Το τρομακτικό, ρυθμικό, υπνωτιστικό βήμα τους και ο θόρυβος από τις μπότες στα ξηλωμένα πεζοδρόμια, έδιναν στην γειτονιά μια απόκοσμη αίσθηση τρόμου…
μια αίσθηση σαν ο φόβος από τα μάτια που αχνοφαίνονταν πίσω από τα κλεισμένα παντζούρια και κοιτούσαν τα έξω στον δρόμο τεκταινόμενα, θα έπαιρνε σάρκα και οστά να μας κατασπαράξει όλους.
“Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός”, θυμάμαι να μας λέει ο Δάσκαλος σε εκείνο το υπόγειο, με το σιγανό τρέμουλο του κεριού να ρίχνει τις σκιές μας στους γεμάτους υγρασία τοίχους.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μου έκανε εντύπωση πως υπό το καθεστώς του φόβου οι σκέψεις μου ήταν ασπρόμαυρες.
Αλήθεια…
έχετε προσέξει πως οι σκέψεις μας, οι ελπίδες μας, τα όνειρά μας, έχουν πάντα έντονο χρώμα; Ένα ζωηρό χρώμα, λες και η Ίριδα ζητά να στείλει την Ελπίδα στην σκλαβωμένη μας γενιά, να δώσει μια ανάσα Προσμονής μέσα από το Επτάχρωμο τραγούδι Της.

Πόσο θα ήθελα να είχα λίγα χρήματα να αγοράσω ένα χρωματιστό στυλό…
Τα ίδια λόγια που γράφω τώρα στις σκισμένες σελίδες από τετράδια παιδιών που βρήκα στο μισογκρεμισμένο σχολείο στον Λόφο, θα είχαν άλλη δυναμική αν είχαν χρώμα…
και το μολύβι όπου να ΄ναι τελειώνει.
Έχει πια γίνει τόσο μικρό που ίσα ίσα χωρά στα δάχτυλά μου…

Πρέπει να βρω ένα μολύβι να γράψω και αύριο.
Μόνον αυτό με κρατά ζωντανό. Να αφήσω όσες περισσότερες σελίδες μπορώ, για να βρουν οι κατοπινοί.
Αυτές οι σελίδες θα τους δώσουν κουράγιο σε αυτά που θα περάσουν. Αυτές τις σελίδες θα διαβάζουν στις Επετείους των όσων περνάμε σήμερα, τα παιδιά στα σχολεία.
Πρέπει σύντομα να βρω ένα μολύβι.
Πρέπει…

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.