Η αξία του Νερού

Η Αξία του Νερού

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Η Αξία του Νερού είναι ανεκτίμητη…
είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει πολλές μέρες χωρίς τροφή, χωρίς νερό όμως, πεθαίνει σε λίγες μέρες.
Η ποσότητα του νερού στο ανθρώπινο σώμα, καταλαμβάνει το 60-70%, ποσοστό που αυξομειώνεται, καθώς υγρά προσλαμβάνονται και αποβάλλονται διαρκώς.
Ο πλανήτης Γη καλύπτεται κατά το 70% από νερό, όσο δηλαδή και το ποσοστό του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Άνθρωπος είναι ένας ολάκερος Κόσμος από μόνος του…

Όλες οι χημικές λειτουργίες και ο μεταβολισμός των τροφών γίνονται σε υγρό περιβάλλον. Η αξία του νερού και γενικά των υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τεράστια. Με τα υγρά του οργανισμού, γίνεται η μεταφορά των ουσιών στα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα. Τα υγρά του οργανισμού, δρουν κατά κάποιο τρόπο και σαν θερμοστάτες, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα 2/3 των υγρών στον οργανισμό, είναι το ενδοκυτταρικό υγρό, το οποίο βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και είναι πλούσιο σε Κάλιο, ενώ το 1/3 βρίσκεται έξω από τα κύτταρα και είναι το εξωκυτταρικό υγρό.
Το νερό που χάνεται από τον οργανισμό, προέρχεται από τα εξωκυτταρικά υγρά. Η αντικατάστασή του είναι απαραίτητα, για να μην αναγκαστεί ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει τον υδάτινο όγκο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στα κύτταρα (ενδοκυτταρικό υγρό).

ARKADIAN Nikolaos S. Panagodimitropoulos
Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα…

Η Αξία του Νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε ημερησίως, εξαρτάται από το μεταβολισμό, την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής μας, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το μυϊκό έργο που παράγει το σώμα.
Τα υγρά που πίνουμε, φιλτράρονται στα νεφρά, που ρυθμίζουν την ποσότητα του άλατος και των υγρών στο σώμα μας και απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες από το σώμα. Ο υγιής οργανισμός, αποβάλλει συνήθως 1-1,5 κιλά ούρα την ημέρα.

Το νερό προμηθεύει τους μύες με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο. Ο αθλητής, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, αποβάλλει μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Έτσι, χρειάζεται να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού (υγρών). Όταν ο καιρός είναι ζεστός και οι προσπάθειες μεγάλης διάρκειας, ο ιδρώτας που αποβάλλεται, μπορεί να φτάσει τα 4-5 λίτρα την ημέρα. Ο ιδρώτας, εκτός από το νερό, περιέχει και πολλούς από τους ηλεκτρολύτες που υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος.
Εάν τα αποθέματα του νερού δεν συμπληρωθούν έγκαιρα, τότε η ποσότητα του πλάσματος του αίματος μειώνεται και το αίμα συμπυκνώνεται. Τότε παρουσιάζεται η αφυδάτωση του οργανισμού, που εκδηλώνεται με κόπωση και μειωμένη ικανότητα για εργασία.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Παλαιότερα υπήρχε η τάση του περιορισμού κατανάλωσης υγρών από τους αθλητές, για να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους. Σήμερα η τάση αυτή δεν ισχύει πια. Ο αθλητής, μόνο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, πρέπει να πίνει μία περιορισμένη ποσότητα νερού, γιατί το γεμάτο στομάχι εμποδίζει τις κινήσεις των αναπνευστικών μυών. Στη διάρκεια της ανάπαυσης, αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, τα υγρά που καταναλώνει ο αθλητής, πρέπει να πίνονται αργά-αργά και να έχουν φυσιολογική θερμοκρασία.
Σε όλα τα υγρά, θα ήταν ωφέλιμο, να προστεθούν, σε κατάλληλο συσχετισμό (περίπου 5-6%), ηλεκτρολύτες και γλυκόζη.

Για τους αθλητές, σπουδαία είναι η σημασία που έχει το νερό:
1) στη σύσταση του αίματος,
2) στην προμήθεια θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στους μυώνες που εργάζονται,
3) στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων,
4) στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:
1. Περισσότερα άρθρα γύρω από το Fitness και την Υγεία.
2. Το blog της ARKADIAN N.S.P..
3. Ένα Δάκρυ, για Πάντα.
4. Η Στιγμή του Πολεμιστή.

5. Το Μαγικό Κέντρο της Αθήνας.

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.