Όταν στην Λίστα Φίλων του Facebook κρύβονται ορκισμένοι εχθροί

Λίστα Φίλων του Facebook

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Βάλτε “πορτιέρη” στο προφίλ σας στο Facebook

Όταν στην Λίστα Φίλων του Facebook κρύβονται ορκισμένοι εχθροί…
ξέρεις πως πρέπει να κάνεις ένα καλό “ξεκαθάρισμα” σε αυτήν.
Ένα προφίλ στο Facebook είναι σαν μια κλειστή Λέσχη Μελών, η «Λίστα Φίλων» είναι τα μέλη της. Ο ιδιοκτήτης του «μαγαζιού», είναι ταυτόχρονα και πορτιέρης. Η είσοδος επιτρέπεται ΜΟΝΟ στα μέλη εκείνα που ακολουθούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς…
εκείνα που σέβονται τόσο τον οικοδεσπότη, όσο και τους υπόλοιπους καλεσμένους.
Αν ένα «μαγαζί» δεν αποτελεί ασφαλές και ευχάριστο Περιβάλλον για τους καλεσμένους του, σύντομα θα είναι ένα ΑΔΕΙΟ μαγαζί. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του «μαγαζιού», οδηγείται στην Έξοδο από τους μπράβους.
Όταν το «μαγαζί» έχει καλό πορτιέρη, δεν χρειάζεται μπράβους, οι οποίο άλλωστε δεν είναι ευχάριστο θέαμα για τους καλεσμένους του μαγαζιού…
δεν μπορούν έτσι να αφεθούν και να απολαύσουν τον χρόνο που βρίσκονται στο μαγαζί, ΠΑΝΤΑ βέβαια με κόσμιο τρόπο.

Ανανεώνετε συχνά την Λέσχη Μελών σας (Λίστα Φίλων) και εντοπίζετε τα ταραχοποιά στοιχεία. Μπορείτε να τους δώσετε μια ευκαιρία να συμμορφωθούν με τους κανόνες εύρυθμης λειτουργίας του Διαδικτυακού σας χώρου, ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ…
την δεύτερη φορά που θα παραφερθούν όμως, αφαιρέστε τους την «κάρτα μέλους».
Μπορούν να «χαζεύουν» την βιτρίνα του «μαγαζιού» (ανοικτές δημοσιεύσεις), αλλά όχι να συμμετάσχουν στο κυρίως event (σχολιασμό αναρτήσεων και κλειστές δημοσιεύσεις).
Αν δεν σου λείπει απ’ όταν βγήκε από την ζωή σου (ή την Λίστα φίλων σου στο Facebook)…
κακώς βρισκόταν στην ζωή σου (ή την Λίστα φίλων σου στο Facebook).

Ένα καλό μαγαζί έχει αυστηρή «Πόρτα». Για να την περάσει κάποιος, θα πρέπει να προταθεί από παλαιότερα μέλη και να έχει τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο η Ποιότητά του, πριν περάσει στον Κυρίως Χώρο.
Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι:
… ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ …

“Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι”…
ένα σεμινάριο Δύναμης για λίγους.

Μην ανοίγετε την πόρτα σε αγνώστους

Όταν στην Λίστα Φίλων του Facebook κρύβονται ορκισμένοι εχθροί…
ξέρεις πως πρέπει να κάνεις ένα καλό “ξεκαθάρισμα” σε αυτήν.
Είστε στο σπίτι σας και χτυπάει το κουδούνι…
Πηγαίνετε στο θυροτηλέφωνο και βλέπετε κάποιον με μια μάσκα, δεν αναγνωρίζετε αν είναι άνδρας ή γυναίκα, που εκτός από το ότι αρνείται να σας δείξει το πρόσωπό του, αρνείται να σας πει και το όνομά του.
Επιμένει να θέλει να ανέβει στο σπίτι σας, να καθίσετε στο σαλόνι σας και να πιείτε καφέ…
να μιλήσετε για τα προσωπικά σας, τις πεποιθήσεις σας, τις αντιλήψεις σας, για τα δικά σας τέλος πάντων. Εσείς βλέπετε δεν φοράτε μάσκα και είστε ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ, στον ΔΙΚΟ ΣΑΣ χώρο. Αν τυχόν περάσουν και τίποτα φίλοι σας, θα παραμείνει στην παρέα των έκπληκτων με την από μέρους σας άγνοια κινδύνου, φίλων σας.

Θα του ανοίξετε την πόρτα;
Όχι;
Τότε γιατί το κάνετε στο διαδικτυακό σας σπίτι, αποδεχόμενοι αιτήματα φιλίας από ανώνυμους ανθρώπους με φωτογραφίες επιστημονικής φαντασίας ή νεραϊδών που δεν ξέρετε ποτέ μάσκα ποιου και, κυρίως, τι είδους προσώπου κρύβεται από πίσω;
Την ενέργεια που καταναλώνετε για να συζητάτε με ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ avatars, την χρειάζεστε για να βελτιώσετε την ζωή σας…

Αν δεν έχει κάποιος το Θάρρος να υποστηρίξει την δική ΤΟΥ γνώμη με το όνομά ΤΟΥ, δεν είναι δική του η γνώμη, είναι του avatar του. Γιατί να σας ενδιαφέρει η γνώμη ενός avatar, αλλά και γιατί να σας ενδιαφέρει να του δώσετε χώρο για να την μοιραστεί με τους διαδικτυακούς σας φίλους, σπαταλώντας τον χρόνο και την ενέργεια όλων σας;
Στις περιπτώσεις όπου το προφίλ που σας κάνει αίτημα φιλίας δεν έχει φωτογραφία προφίλ και δεν έχει και ονοματεπώνυμο…
αν δεν έχουμε περίπτωση ψυχικής διαταραχής, έχουμε περίπτωση κρυφών σκοπιμοτήτων.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προστατέψτε τα μυστικά σας από την Λίστα Φίλων του Facebook

Όταν βιώνουμε μια κατάθλιψη, θέλουμε να ξεσπάσουμε.
Αυτό μας το ξέσπασμα όμως όταν το δημοσιοποιούμε, ανοίγουμε μια «πόρτα» σε επίδοξους «διαρρήκτες» που στόχο έχουν τα αγαθά μας.
Και το πολυτιμότερο Αγαθό που έχουμε είναι ο Εαυτός μας.
Η Λίστα Φίλων μας στο Φατσοβιβλίο δεν αποτελείται μονάχα από… φίλους.

«Ο φωτισμένος ηγεμόνας και ο σοφός στρατηγός χρησιμοποιούν τα καλύτερα μυαλά στην κατασκοπεία και έτσι πετυχαίνουν μεγάλα κατορθώματα.
Η γνώση των προθέσεων του εχθρού, μπορεί να προέλθει μόνον από άλλους ανθρώπους. Για αυτό χρησιμοποιούμε κατασκόπους που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: τοπικοί κατάσκοποι, εσωτερικοί κατάσκοποι, κατάσκοποι που άλλαξαν στρατόπεδο, καταδικασμένοι κατάσκοποι, επιζώντες κατάσκοποι».
Sun Tzu (Η Τέχνη του Πολέμου)
Στις 5 κατηγορίες του Μεγάλου Sun Tzu, έχω προσθέσει και μια 6η, η οποία από μόνη της καλύπτει ολόκληρη σεμιναριακή ενότητα.
Τους «κατασκόπους–χρήστες των Social Media»…

Όταν ο ίδιος/η ίδια βγάζεις “φόρα παρτίδα” σε σπαραξικάρδια status τα πιο εσώψυχά σου μυστικά, μην αναρωτιέσαι μετά πως κάποιοι έχουν την Δύναμη να σε χειραγωγήσουν για δικό τους όφελος.
Όταν στην Λίστα Φίλων του Facebook κρύβονται ορκισμένοι εχθροί…
ξέρεις πως πρέπει να κάνεις ένα καλό “ξεκαθάρισμα” σε αυτήν.

ARKADIAN Nikolaos S. Panagodimitropoulos
Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα…

Το ότι σε σβήνω από την Λίστα Φίλων μου δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν με ενδιαφέρεις σαν άνθρωπος…
σημαίνει απλώς πως η ΨΗΦΙΑΚΗ μου ταυτότητα δεν είναι συμβατή με την δική σου και τα διαδικτυακά μας ενδιαφέροντά δεν ταυτίζονται.
Τα avatars μας δεν ταιριάζουν, τα bytes μας δεν “κάνουν χωριό”… αυτό δεν σημαίνει πως ΕΓΩ και ΕΣΥ είμαστε μη συμβατοί στον ΑΛΗΘΙΝΟ κόσμο.

Δεν με ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις σου και αφού δεν βλέπω το προσωπάκι μου στις “ειδοποιήσεις” μου, προφανώς δεν ενδιαφέρουν και εσένα οι δικές μου…
στο καλό σενάριο, στο κακό σενάριο σε ενδιαφέρουν και σου αρέσουν, αλλά η “μυτούλα” σου είναι πολύ ψηλά και θεωρείς το “like” (στην δική μου γλώσσα μεταφράζεται “σε ευχαριστώ για τον κόπο και τον χρόνο σου να μου προσφέρεις κάτι ΟΥΣΙΑΣ και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ εδώ μέσα, στον βάλτο της Λοβοτομής) σου τόσο πολύτιμο που το βάζεις μόνο στις… selfies σου, οπότε έχεις “φάει πόρτα” από την δική μου “Πραγματικότητα”…
δεν υπάρχει λόγο να “σκάμε μύτη” ο ένας στην “Αρχική Σελίδα” του άλλου και να αγκομαχάμε κάθε τρεις και λίγο λέγοντας “πάλι αυτός/αυτή;” σε κάθε νέα ανάρτηση.

Ένα σφάλμα που κάνει ο περισσότερος κόσμος, ΕΙΔΙΚΑ οι χρήστες των Σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι ότι προσπαθούν να ξεγελάσουν την μοναξιά που κυριαρχεί γύρω μας, με μεγάλο αριθμό εικονικών φίλων και ελάχιστων πραγματικών.
Ο εικονικός φίλος είναι απλά μια μικρή φωτογραφία στην λίστα των likes και ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση. Κάποιες, λίγες όμως, φορές, είναι και πραγματικός φίλος.

Ο πραγματικός φίλος είναι ο ώμος στον οποίο θα κλάψεις, το χέρι που θα σου δώσει “give me five”, όταν χαρείς, το χέρι που θα σε φασκελώσει με άλλα πέντε όταν κάνεις βλακεία.
Ένας πολύ σημαντικός λόγος που η κοινωνία μας βυθίστηκε στην Κρίση, είναι η υπερκατανάλωση.
Και η Κρίση έρχεται όταν ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις.
Αλλά και όταν ξοδεύεσαι περισσότερο από όσο είσαι…

Καλό είναι λοιπόν να μην είναι για εμάς σημαντικότερο το “πόσους ξέρεις”, αλλά το “πόσο καλά ξέρεις αυτούς που ξέρεις” και το “ποιους ξέρεις”.
Και μικραίνοντάς το στον Εικονικό μας Κόσμο (που πιστέψτε με… δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απλά και μόνο εικονικός) του Φατσοβιβλίου, θα συμβούλευα:
“Μην σας νοιάζει η έκταση της Λίστας Φίλων… να σας νοιάζει η ποιότητά της”.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν πιο λακωνικοί:
“οὐκ ἐν τῶ πολλῶ το εὔ”…

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να πετάμε τα βαρίδια του Χθες που μας κρατούν στο Σήμερα, εμποδίζοντας την διάβασή μας στο Αύριο…

Κανόνας Δύναμης:
Πριν αρχίσετε να “κλαίγεστε” για την χαμηλή ποιότητα του Facebook…
βεβαιωθείτε πως έχετε υψηλής ποιότητας Λίστα “Φίλων”.

Ολόκληρο το άρθρο «Η Τέχνη του Πολέμου στο Facebook», μαζί με πολλά ακόμη, είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι», και μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις».

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Φλόγα των Μυστών» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης:
1. Ισορροπία και Ηρεμία, τα “κλειδιά” της Δύναμης.
2. Μήπως ο υπολογιστής σας… σάς παρακολουθεί;
3. Το Φιλί της Μέδουσας: Γνωριμία με τον Εχθρό.

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Discover more from Nick Panagodimitropoulos

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading