Η σωστή ώρα της ημέρας για διαφορετικά είδη προπονήσεων

Η άσκηση με βάρη

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Το πρωί όταν ξυπνάμε, το γλυκογόνο του οργανισμού στους μυς και το συκώτι (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, έτσι ο οργανισμός καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες, για αυτό και οι πρωινές ώρες είναι η καλύτερη επιλογή για αερόβια άσκηση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάψιμο λίπους αυτές τις ώρες χαμηλού γλυκογόνου ανέρχεται μέχρι και 300% επάνω από την άσκηση σε κανονικές συνθήκες.
Έτσι, οι πρωινές ώρες (08.00 – 10.00) ενδείκνυνται για αερόβια άσκηση.

Η άσκηση με βάρη είναι αναερόβιας μορφής, που σημαίνει ότι όταν σηκώνουμε βάρη μειώνονται τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό. Έτσι, μετά την προπόνηση με βάρη, αν έχουμε και αερόβια άσκηση, έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με την πρωινή άσκηση.
Το μεσημέρι ο οργανισμός έχει αποθέματα ενέργειας με μορφή υδατανθράκων από το πρωινό γεύμα και το δεκατιανό, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που έχει αποδεσμεύσει ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας.
Το μεσημέρι είναι επίσης καλή ώρα για πιο «σκληρές» πολεμικές τέχνες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και χρειάζονται ενέργεια για να μπορέσει ο ασκούμενος να ανταπεξέλθει.
Έτσι, οι μεσημεριανές ώρες (13.00 – 17.00) ενδείκνυνται για ασκήσεις με βάρη.

ARKADIAN Nikolaos S. Panagodimitropoulos
Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα…

Το βράδυ ο οργανισμός έχει αρχίσει και «κόβει ταχύτητα» για να αποσυρθεί για τον νυχτερινό ύπνο. Ήπιας μορφής πολεμικές τέχνες (kung fu, tai chi) ή yoga ενδείκνυνται για το βράδυ, μιας και πιο «σκληρές» (kick boxing, karate, judo) θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον ύπνο.
Επίσης, ο αέρας είναι πιο καθαρός και απαλλαγμένος από τον «θόρυβο του Κόσμου» όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, αναφερόμενος στις σκέψεις και την ένταση όλων των ανθρώπων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε είναι καλή ώρα για Διαλογισμό και χαλάρωση του Νου.
23.00 το βράδυ «αποσύρεται» ο σπλήνας, κεντρικός διαμοιραστής Ενέργειας στον οργανισμό, μέχρι τις 07.00 το πρωί οπότε καλό είναι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται σε μια σύγχρονη κοινωνία Δυτικού τύπου, εκείνες οι ώρες να είναι αφιερωμένες στον ύπνο.
Έτσι, οι βραδινές ώρες (20.00 – 22.00) ενδείκνυνται για Πολεμικές Τέχνες και Yoga.

Περισσότερα άρθρα από την κατηγορία Fitness & Health, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Discover more from Nick Panagodimitropoulos

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading