
Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος
Σημαντικές συμβουλές Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας για να μετακινηθείτε με ασφάλεια στους δρόμους, είτε πεζοί, είτε με κάποιο όχημα.
Πόλεις οι οποίες έχοντας γεμίσει από ανθρώπους αγνώστου ταυτότητας, προέλευσης και Ποιότητας, έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο Πεδίο Πολέμου.
Μετακινηθείτε με ασφάλεια στους δρόμους
Μην φέρετε επάνω σας όπλα, μαχαίρια και λοιπά, που αν μη τι άλλο θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα με τον νόμο. Ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε, ο επίδοξος βιαστής ή ληστής μπορεί να σας κάνει μήνυση για επίθεση με σκοπό τη σωματική βλάβη. Αγοράστε ένα μεταλλικό στυλό γραφής. Έχετε σκεφτεί το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να κάνει στον λαιμό ενός ανθρώπου ένα μεταλλικό στυλό ή ένα κλειδί;
Μπορείτε να έχετε ένα μικρό μπουκαλάκι “λακ” στην τσάντα σας. Σαφώς προσέχετε την εμφάνισή σας, αλλά αν ψεκάσετε τον επίδοξο βιαστή ή ληστή σας μέσα στα μάτια, δεν φέρετε καμία ευθύνη για παράνομη οπλοφορία, όπως αν είχατε μαζί σας κάποιο αντίστοιχο spray πιπεριού.
Όταν περπατάτε στο πεζοδρόμιο, κρατάτε την τσάντα σας από την πλευρά των τοίχων, όχι από την πλευρά του δρόμου. Την τσάντα σας περάστε την “χιαστή” διαγώνια στο στήθος σας και μην την αφήνετε να κρέμεται από τη μία πλευρά.
Αν σας επιτεθούν στον δρόμο και φωνάξετε “βοήθεια”, στις δύσκολες μέρες που ζούμε το πιο πιθανό είναι να μην ανταποκριθεί κανείς στο κάλεσμά σας. Φωνάξτε “σεισμός”, “φωτιά”, κάτι που θα κινητοποιήσει τον καθένα, ακόμα και τον επίδοξο βιαστή ή ληστή σας, να τρέξει για να σώσει το “τομάρι” του…
Οδηγώντας στην πόλη
Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη, να έχετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας ανεβασμένα και τις πόρτες του κλειδωμένες.
Μην αφήνετε τσάντες, κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα αξίας σε εμφανή σημείο μέσα στο αυτοκίνητο. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να φορά το προσωπείο του ζητιάνου που πλησιάζει στο παράθυρό σας για ελεημοσύνη.
Όταν έχετε σταματήσει σε ερυθρό σηματοδότη, να ελέγχετε τον χώρο περιμετρικά γύρω από το όχημά σας. Να είστε σε ετοιμότητα να αντιδράσετε σε περίπτωση επιθετικής προς εσάς προσέγγισης κάποιου πεζού ή κάποιου άλλου οχήματος.
Όταν είστε ακινητοποιημένοι, είστε και εκτεθειμένοι.

Διαφυλάξτε τα προσωπικά σας πράγματα
Όταν πηγαίνετε σε ΑΤΜ για να κάνετε ανάληψη χρημάτων, καλό είναι να συνοδεύεστε και από κάποιον. Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, ρίξτε μια ματιά τριγύρω για σημάδια Παρακολούθησης. Αν κατά την επιστροφή σας στο σπίτι αντιληφθείτε ότι παρακολουθείστε, μην ανοίξετε με τα κλειδιά σας. Χτυπήστε το κουδούνι του σπιτιού σας, ή ακόμα και ενός γείτονα ακόμα και αν μένετε μόνη, έτσι ώστε ο επίδοξος βιαστής ή ληστής να νομίσει ότι υπάρχει και ένας άνδρας στο σπίτι και δεν είστε απροστάτευτη. Όταν ανοίγετε το πορτοφόλι σας για να πληρώσετε, να έχετε πρώτα ελέγξει τριγύρω για ύποπτα πρόσωπα που θα κοιτάξουν αδιάκριτα να δουν το περιεχόμενό του.
Μην έχετε στο πορτοφόλι σας την ταυτότητα και την άδεια οδήγησής σας, υπάρχουν ξεχωριστές θήκες για αυτά. Σε περίπτωση έτσι που σας κλέψουν το πορτοφόλι, μην τρέχετε και για έκδοση νέων κρατικών εγγράφων.
Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις κάρτες σας (πιστωτικές, χρεωστικές) μαζί σας. Πάρτε μόνο αυτή που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και μόνο όσα χρήματα είναι αναγκαία. Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν πολλές φορές οι κυρίες που πάνε στη λαϊκή αγορά για να ψωνίσουν, είναι να βάζουν το πορτοφόλι τους στην τσάντα με τα ψώνια.

Μετακινηθείτε με ασφάλεια με τα Μ.Μ.Μ.
Όταν κυκλοφορείτε σε δημόσιους χώρους, με Μ.Μ.Μ., ιδιαίτερα με το ΜΕΤΡΟ, να έχετε τον νου σας στον περιβάλλοντά σας χώρο και μην αποβλακώνεστε στο κινητό σας, χάνοντας την επαφή με το περιβάλλον γύρω σας.
Ένα “ασυνόδευτο” σακίδιο ποτέ δεν ξέρετε τί κρύβει μέσα του…
Αν δείτε κάτι ή κάποιον περίεργο που δεν ταιριάζει στο περιβάλλον όπου βρίσκεστε και σας δημιουργεί ένα σφίξιμο στο στομάχι (στην αργκό της δουλειάς μου “stomach feeling”) ενημερώστε έναν φύλακα του χώρου ή έναν αστυνομικό που σίγουρα θα βρείτε κοντά σας.
Η προστασία σας ξεκινά από την Αυτοπροστασία, ακόμη και όταν θέλετε να μετακινηθείτε με ασφάλεια στους δρόμους…
ακόμα και σε σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, πόσο μάλλον απέναντι σε υπάνθρωπη “ανθρώπινη” ενέργεια.

Travelling to foreign countries isn’t about discovering new lands, is about discovering your own self.
Do NOT be afraid to take a risk…
my job is to minimize any risk.
Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, παρουσιάζοντας δυστυχώς αυξητικές τάσεις, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Ζούμε σε συνθήκες Πολέμου και σε έναν πόλεμο επιβιώνουν μονάχα οι τυχεροί και οι εκπαιδευμένοι. Μην αφήνεστε στην τύχη σας.
Εκπαιδευθείτε!
Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Οδηγός Επιβίωσης στο Σήμερα».
Την Θεωρία μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις»…
στην Πράξη μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα σεμινάριά μας.
©2004-2023 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.
Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.