Το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη

Το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη

Το Δόγμα του Σοκ από μόνο του δεν είναι κακό…
η χρήση που του κάνει κάποιος, ορίζει και την Ποιότητά του.
Ας δούμε λοιπόν το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη…

Έχω βγει για τις εξωτερικές δουλειές του γραφείου μου.
Αυτό σημαίνει σκισμένο τζιν, δερμάτινο μπουφάν μηχανής, μπότες, τσαντάκια να κρέμονται από την μέση… «περίεργη» και «αλήτικη» εμφάνιση, αν και αγαπημένη μου, μιας και τον περισότερο καιρό και λόγω επαγγέλματος, τον περνάω με μια λαιμαριά που λέγεται «γραβάτα». Αυτό δεν εμποδίζει τους κολλητούς μου φίλους βέβαια όταν με βλέπουν, να αρχίζουν τους χαρακτηρισμούς από «αγριόφατσα» και «ψυχάκια», μέχρι «μπατσοκατάσταση».

Βγαίνω από την τράπεζα και ανεβαίνω στην μηχανή, περιοχή Άγιος Μελέτης στα Σεπόλια…
θα την ξέρετε από την συχνή αναφορά της στην αστυνομική ειδησεογραφία.
Κινούμαι σε ένα στενάκι και μπροστά μου κινείται κατά μήκος και μέσα στην μέση του δρόμου, μια γυναίκα γύρω στα 65, με την τσάντα να κρέμεται χαλαρά από τον ώμο της, ακριβώς δίπλα από τα διερχόμενα οχήματα. Σημειωτέον ότι τυχαία την είχα συναντήσει πριν στην τράπεζα, πράγμα που εκτός από εμένα, θα είχε παρατηρήσει και κάποιος επίδοξος κλέφτης που την είχε τυχόν «στοχοποιήσει».

Μιλώντας στο Συναίσθημα

Χαϊδεύω το γκάζι κάνοντας τα 100 μου άλογα να… χλιμιντρήσουν αλαζονικά και σταματάω απότομα δίπλα της ακριβώς, ανεβάζοντας το κράνος μου. «Φορτίζω» το γκριζογάλανο μάτι για να «γυαλίσει» σαν κάθε σωστού ψυχάκια και της μιλάω ήρεμα και «ψαρωτικά».
«Καλημέρα σας».
«Κα…κα…καλημέρα», ψελλίζει εκείνη.
«Κυρία μου έχετε συναίσθηση του πώς περπατάτε; Μέσα στην μέση του δρόμου με την τσάντα σας έρμαιο στα χέρια του κάθε επίδοξου τσαντάκια. Ανεβείτε παρακαλώ στο πεζοδρόμιο και περάστε την τσάντα σας χιαστί και από την πλευρά των κτιρίων για δική σας ασφάλεια. Καλή σας ημέρα», ολοκληρώνω, αγγίζοντας θεατρικά το τζάμι από το κράνος μου, σαν κάθε καλός σερίφης που ακουμπάει το γείσο του καπέλου του.
«Γεια, γεια σας…» μου απαντάει ακόμη μαρμαρωμένη η ταλαίπωρη, ενώ απομακρύνομαι σιγά σιγά.
Κοιτάζω τον καθρέφτη μου και την βλέπω να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ό,τι της είχα πει, ενώ ακούω μια φωνή από πίσω «Ευχαριστώ».

Το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη

Η Νέα Γενιά

Ένα μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου της ARKADIAN N.S.P. ήταν, τους καιρούς που οι εισφορές μας στα Ασφαλιστικά ταμεία έπιαναν τόπο και τα ταμεία πλήρωναν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά των ασφαλισμένων τους, οι παιδικές κατασκηνώσεις. Λόγω της καλής μου σχέσης με τα παιδιά εξαιτίας της καθηγητικής μου ιδιότητας, σχεδόν κάθε χρόνο, τις καλές εποχές, είχαμε και μια παιδική κατασκήνωση να φυλάμε.
Από τις μεγαλύτερες ευθύνες που έχω νιώσει ήταν να είσαι υπεύθυνος για την ασφάλεια κοντά 1.500 παιδιών, πόσο μάλλον σε περιοχές όπου κάθε χρόνο μαστίζονται από πυρκαγιές και πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσεις Σχέδια Εκκένωσης και Διαφυγής.

Κάποια στιγμή έκανα βάρδια από την εσωτερική πλευρά της πύλης του πελάτη μου. Πλησιάζουν 5-6 κοριτσόπουλα κοντά στα 15, και αρχίζουν να χορεύουν. Δεν τις ήθελα κοντά στην Πύλη μην τυχόν γίνει καμιά “στραβή” και πηδήξει έξω για να δει το “amore” καμία και τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
Είπα λοιπόν να εφαρμόσω το Δόγμα του Σοκ στην Πράξη.
“Κορίτσια μην κάθεστε εδώ, απαγορεύεται”, λέω με το αυστηρό μου.
“Γιατί κύριε φύλακα, δεν κάνουμε τίποτα”, μου σκάει χαμόγελο η μία.
“Δεν με πειράζει εμένα κούκλα μου, αλλά φωνάζουν οι συνάδελφοι από τις κάμερες”, απαντάω με χαμόγελο αθωότητας λέγοντας ένα “αγαθό” ψεύδος, μιας και δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε συνάδελφοι.

Η Χειραγώγηση και ο Φόβος

Είναι ένα κόλπο που πιάνει πάντα…
ο Φόβος της Παρακολούθησης και της παραβίασης της Ελευθερίας είναι σημαντικό εργαλείο για την Χειραγώγηση. Τρόμαξε κάποιον και τον κάνεις ό,τι γουστάρεις…
διαχρονικές γνώσεις κάθε μορφής Εξουσίας.

Και εκεί που περίμενα να κάνουν μεταβολή και να φύγουν…
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ κοιτάζοντας όλες μαζί προς τον ουρανό.
“Τι κάνετε εκεί;” ρωτάω εμβρόντητος και ακούω την ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ που θα μπορούσε να ακούσει ένας “υπόγειος” επαναστάτης.
“Θα φύγουμε, αλλά να, να χορέψουμε λίγο για τους συναδέλφους σας, να σπάσει η ρουτίνα τους. Όλη την βάρδια τους κοιτάζουν μια άδεια οθόνη”!
Και φεύγουν…
Ναι ρε γαμώτο ….
Με τέτοια ευγενικά ανυπότακτη νεολαία…
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ!

Κεντρική Ιδέα:

Το Δόγμα του Σοκ από μόνο του δεν είναι κακό…
η χρήση που του κάνει κάποιος, ορίζει και την Ποιότητά του.

Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων της ARKADIAN – Nikolaos S. Panagodimitropoulos “Δυναμική Επικράτηση”.
Αυτή είναι η Πράξη.
ΜΑΖΙ θα δούμε την Θεωρία εδώ

Περισσότερα άρθρα από την κατηγορία “Αυτοάμυνα και Αυτοπροστασία”, μπορείτε να βρείτε εδώ.

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.