Ο Κολωνός του Μύθου: Επίκουρος και Πυθαγόρας

Ας κάνουμε μία βόλτα στον Μύθο, με μια ματιά στα πρόσωπα της Ιστορίας που σχετίζονται με την ιδιαίτερη περιοχή της Ιερής Πόλης των Αθηνών, τον Κολωνό.
Επίκουρος και Πυθαγόρας στον Κολωνό;
Θα μπορούσε να ακούγεται σαν “Επιστημονική Φαντασία”…
είναι όμως καταγεγραμμένη Ιστορία.

Επίκουρος και Πυθαγόρας στον Κολωνό
Η “μαγική” φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι τραβηγμένη στην οδό Ηλέκτρας.
Ποια ήταν η Ηλέκτρα;
Όχι… δεν εννοώ την κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας.
Οι “μυημένοι” γνωρίζουν όλες τις Πλειάδες.
Ακόμη και την… Απόκρυφη.
Άλλωστε οι Πλειάδες έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον Ποσειδώνα, τον Ίππιο, τον προστάτη της γειτονιάς και του Λόφου μας.

Επίκουρος (341 π.Χ. – 271 π.Χ.)

Ο Επίκουρος, οπαδός της φιλοσοφίας του Δημόκριτου, ήταν ο θεμελιωτής της Επικούρειας Φιλοσοφίας, θεωρίας που στρεφόταν γύρω από την Ηδονή και την Οδύνη.
Ίδρυσε τον γνωστό Κήπο του Επίκουρου, στην περιοχή του Κολωνού, πολύ κοντά στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στις θεωρίες του οποίου ήταν αντίθετος.
Σύμφωνα με την Επικούρεια Φιλοσοφία, όταν ο άνθρωπος πεθαίνει, πεθαίνει και το σώμα και η ψυχή, δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο.
Ο Κήπος του Επίκουρου στον Κολωνό ήταν ένα μεγάλο κοινόβιο… ελεύθεροι, δούλοι, εταίρες, οικογενειάρχες ζούσαν όλοι μαζί, σύμφωνα με τις αρχές και τις συμβουλές του ιδρυτή του.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πυθαγόρας (580 πΧ. – 496 π.Χ.)

Ίσως ο μεγαλύτερος Μύστης της παγκόσμιας Ιστορίας.
Τί να πρωτογράψει κάποιος για τον άνθρωπο που, όπως όλοι οι Μεγάλοι Μύστες, δεν άφησε ούτε ένα γραπτό πίσω του.
Ο ιδρυτής των Μαθηματικών, άρα και την Φιλοσοφίας, πασίγνωστο το Πυθαγόρειο Θεώρημα των τριγώνων, με το οποίο ο φίλος του Πυθαγόρα Θαλής ο Μιλήσιος υπολόγισε για τον Άμαση, τον βασιλιά της Αιγύπτου, το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος.
Επηρέασε βαθιά τον Πλάτωνα, ο οποίος οικοδόμησε την Ακαδημία του με ένα μυστικό σχέδιο που βασίστηκε στην Γεωμετρία, με έμφαση στο Τρίγωνο, γεωμετρικό σχήμα που στο έργο του Τιμαίος, αποτελεί την βάση για τα πάντα στο Σύμπαν.

Για γυμνάσει τους μαθητές του στην εγκράτεια, όντας πεινασμένοι, έστρωναν τραπέζια με όλων των ειδών τα φαγητά. Οι μαθητές πήγαιναν και τα… μύριζαν, χορταίνοντας την πείνα τους μέσω της όσφρησης, αποδεικνύοντας πως οι ανάγκες του σώματος, είναι ανάγκες του μυαλού.
Ίδρυσε την “Εταιρεία”, μια Μυστική Οργάνωση επιστημόνων και φιλοσόφων, η οποία, λένε οι αστικοί μύθοι, υπάρχει ακόμη στις μεγάλες πρωτεύουσες πόλεις της Ευρώπης, σύμβολα της οποίας είναι ο Οφθαλμός και η Πυραμίδα… όχι απαραίτητα τα γνωστά.
Σύμφωνα με τους ίδιους μύθους, τα μέλη αυτής της Εταιρείας, άπαντες ομιλούντες την αρχαία Ελληνική, σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο παρευρίσκονται στην… Ακαδημία Πλάτωνος.
Στα στενά του Μαγικού Κολωνού…

Επίκουρος και Πυθαγόρας στον Κολωνό

Επίκουρος και Πυθαγόρας στον Κολωνό…
δύο μόνον από τους Σοφούς της Αρχαιότητας που μυήθηκαν στην ομορφιά αυτής της περιοχής.
Θα γνωρίσουμε και άλλους…

ARKADIAN Nikolaos S. Panagodimitropoulos
Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα…

Επί προσωπικού:

Όλος ο κόσμος, σε όλον τον Κόσμο, γνωρίζει πως ο Πλάτωνας έζησε, δίδαξε και μεγαλούργησε στον Κολωνό.
Αυτό όμως που πολύ λίγος κόσμος, σε πολλούς… Κόσμους, ξέρει είναι πως ο ΜΕΓΑΣ Αριστοτέλης έζησε 20 (είκοσι!!!) ολόκληρα χρόνια στον Κολωνό.
Και όχι οποιαδήποτε χρόνια της ζωής του…
τα χρόνια ακριβώς πριν αναλάβει την εκπαίδευση του Αλεξάνδρου και της Ομάδας του στην Μίεζα, για να τον προετοιμάσει για την Αποστολή του στην Ασία.

Στον “μαγικό” Κολωνό όπου βρίσκεται η Ακαδημία Πλάτωνος.
Την περιοχή η οποία αντί να είναι ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Πόλης των Αθηνών…
έχει εγκαταλειφθεί και από τους “αυτόχθονες” κατοίκους της, έρμαιο στα δόντια υπόπτων Μ.Κ.Ο., αλλοδαπών “επενδυτών” και ξενόγλωσσων νεοφεουδαρχών που αγοράζουν “κοψοχρονιά” σπίτια και καταστήματα στην γειτονιά ΜΑΣ, πολιτικάντηδων που φέρνουν Ντροπολογίες προς ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια για αρχή και στην Βουλή στην συνέχεια που ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ τον Μύθο και την Ιστορία της γειτονιάς ΜΑΣ σε ύποπτα οικονομικά συμφέροντα που ΔΕΝ έχουν στόχο την ανάπτυξη της γειτονιάς ΜΑΣ…
αλλά την επικράτηση του Σκοταδιού.
Μέσα και έξω από τον Άνθρωπο...

ΕΜΕΙΣ δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό.
Ποιοι είμαστε ΕΜΕΙΣ;
Αυτοί που νομίζουν πως παίρνουν τις αποφάσεις για τις ζωές μας, μάς ξέρουν καλά…
μας βρίσκουν δίπλα τους να τους ενισχύουμε όταν πρόκειται για το Κοινό Καλό και απέναντί τους να τους εμποδίζουμε όταν οι πράξεις τους είναι ενάντιες στο Δημόσιο Συμφέρον.
Γιατί στην πραγματικότητα…
ΕΜΕΙΣ παίρνουμε τις αποφάσεις.

©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Διαβάστε επίσης:
1. Ο “μαγικός” Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών.
2. Τα Μυστικά του Κολωνού.
3. Η Μυστική Ακαδημία Πλάτωνος
.

Πηγή:
από το βιβλίο “Η Φλόγα των Μυστών” και το κεφάλαιο “Ο “μαγικός” Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών”, το οποίο είναι αφιερωμένο ολόκληρο στην “ιδιαίτερη” αυτή ΑΡΧΕΓΟΝΗ περιοχή των Αθηνών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Φλόγα των Μυστών» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.