Ο “μαγικός” Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών

Κολωνό

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα…
στην περιοχή του Ίππιου Κολωνού, εκεί όπου ο Πλάτων δημιούργησε την Ακαδημία του, περιοχή αφιερωμένη στον Αλογατάρη Ποσειδώνα.
Ο παππούς και η γιαγιά, από την πλευρά της μητέρας μου, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Λουτράκι Κορινθίας, τόπο της Ήρας, κυράς των Αέρηδων και του Παγωνιού.
Από την πλευρά του πατέρα μου, ο συνονόματος παππούς από ένα χωριό που λέγεται Σούλι (ανάποδα θα μπορούσε να ηχεί και σαν Ήλιος), κάπου κοντά στο Λύκαιο όρος, τόπο του Λύκαιου Διός και του Λύκαιου Απόλλωνα, και η γιαγιά από ένα χωριό που λέγεται Καλύβια, στο Λεοντάρι της Μεγαλόπολης (εκεί όπου χρίστηκε Capo ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), αμφότερα στην Αρκαδία… την γήινη, όχι την Ουράνια (αλλιώς γνωστή σαν Σείριος ή “Άστρο του Λύκου”).

Τόσο το Λουτράκι, όσο και τα Καλύβια, έχουν την λέξη ΛΥΚΙΑ κρυμμένη μέσα τους, η σχέση της με το ΛΥΚΑΙΟ όρος νομίζω εμφανέστατη.
Από την Λυκία μας έρχεται ο Άγιος Νικόλαος, Κύριος των Θαλασσών στην θέση του Ποσειδώνα, πατέρα του Αλκίνοου (αναγραμματισμένος ο Νικόλαος) του βασιλιά των μυστηριωδών Φαιάκων.
Ο Ποσειδώνας όταν έσμιγε με Πλειάδα, ο γιος ή ο εγγονός που γεννιόταν λεγόταν… Λύκος.
Ακόμα πιστεύετε πως η ζωή μας είναι βασισμένη σε συμπτώσεις;
Για ρίξτε μια ματιά στο Pattern (Σχέδιο) που αφορά στην δική σας Ταυτότητα με τον τρόπο που μοιράστηκα κομμάτι της δικής μου και ίσως εκπλαγείτε…

Η Αδελφότητα της Φλόγας στον Κολωνό

Τα Μυστικά του Κολωνού

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα ξέρετε από την Ιστορία, πως ο πρώτος γνωστός Κολωνιώτης ήταν ο Σοφοκλής.
Αργότερα ο Πλάτων, το 387 π.Χ., επέλεξε την περιοχή του Κολωνού για να δημιουργήσει την Ακαδημία του, γιατί η περιοχή, εκείνη την εποχή, είχε ήδη αρχαία Ιστορία !!!
Αν ρίξετε μια ματιά στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» θα εκπλαγείτε. Όσοι αγαπούν την περιοχή μας (είμαι Κολωνιώτης και φανατικά υπερήφανος στο θέμα του Κολωνού), θα ταξιδέψουν στα βήματα της Αντιγόνης, του Οιδίποδος, της Ισμήνης (ακριβώς, οι δρόμοι έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων της τραγωδίας. Αυτοί που κάνουν τις ονοματοδοσίες των δρόμων, δεν είναι άσχετοι, έχουν «ειδικές» γνώσεις επάνω στις ενέργειες μιας περιοχής, και η δική μας είναι από τις πιο αρχέγονα δυνατές…
αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης).

Τί συνδέει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, τον Πυθαγόρα, τον Θησέα και δεκάδες ακόμη ονόματα Ελλήνων που διαμόρφωσαν την Παγκόσμια Ιστορία της Ανθρωπότητας;
Μα…ο Κολωνός.
Ο “μαγικός” Κολωνός…

Όπως ίσως ξέρουν πολλοί φίλοι, τα ιερά της Ελλάδος, αρχαίοι ναοί, βωμοί κλπ. δεν ήταν χτισμένα τυχαία, υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο που οι κτίστες ακολουθούσαν. Ό,τι υπήρχε στην Αρχαιότητα δεν εξαφανίστηκε με την έλευση του Χριστιανισμού.
Αντιθέτως…
οι εκκλησίες που αντικατέστησαν τα ιερά, αφιερώθηκαν σε “αγίους” με ιδιότητες όμοιες με εκείνες των αρχαίων θεών, πίσω από αμφότερους άλλωστε τους όρους “θεός” ή “άγιος”, κρύβονται κάποιες Δυνάμεις, τις περισσότερες φορές μάλιστα η ίδια.
Το χτίσιμο των ιερών ακολουθούσε την τεχνική των Ιερών Τριγώνων…
με κέντρο έναν Ναό έφερνες έναν κύκλο που περνούσε από έναν άλλον. Αυτός ο κύκλος είχε στην περιφέρειά του τουλάχιστον έναν ακόμη Ναό, Ιερό ή Βωμό. Έχουμε λοιπόν ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή έναν Ναό (ή Εκκλησία σήμερα) που ισαπέχει από δύο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ακόμη Ναούς (ή Εκκλησίες).

Θα μου πείτε τι κάθομαι και σας αραδιάζω τώρα …
Μα έχω προσωπικούς λόγους. Βέρος Κολωνιώτης είπαμε, ΛΑΤΡΕΥΩ τον Κολωνό και αρχής γενομένης με αυτό το άρθρο, θέλω να βγάλω προς τα έξω κάποιες “ειδικές” γνώσεις που, χμμμ… ίσως βοηθήσουν με κάποιους “μεταλογικούς” τρόπους να αναδείξουμε την περιοχή μας που έχει “μαυρίσει” υπερβολικά.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

Κολωνός - Χάρτης Κολωνού

Ας “παίξουμε” λίγο με κάποιες περίεργες συμπτώσεις που ανακάλυψα κατά την “χαρτογράφηση” της περιοχής μας, κατά την διάρκεια μερικών… χιλιομέτρων οδοιπορίας, είτε με τον σκύλο μου, είτε με μαθητές και φίλους που ακολουθούμε την Τεχνική της Περιπατητικής.
Όποιος έχει κέφι μπορεί να πάρει, ή να φτιάξει, έναν μεγάλο χάρτη της περιοχής μας και να επαληθεύσει όσα θα γράφω.

Συνωμοσιολογικά και φευγάτα όλα αυτά θα μου πείτε…
Ίσως… (αυτή τη ζημιά έκαναν οι διάφοροι “ουφολόγοι” συνωμοσιολόγοι σε όσους ερευνούμε σοβαρά για χρόνια τέτοια θέματα).
Για να τα δούμε όμως με στοιχεία… έχει την πλάκα του.
Για αρχή…
Αααα… μην ξεχάσω.
Επειδή όλα αυτά σίγουρα θα σας φαίνονται τελείως «άλλα αντ’ άλλων» ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα άρθρα μου:

* Τα Μυστικά του Κολωνού.
* Η Μυστική Ακαδημία Πλάτωνος.
* Το Μαγικό Κέντρο της Αθήνας.
* Οι Αλλόκοσμοι Δρόμοι της Πόλης.

Θα βρείτε όλα αυτά που χρειάζεστε για αρχή σε ένα πολύ όμορφο Ταξίδι στην ίδια σας την ΑΓΝΩΣΤΗ γειτονιά…
Και η Πραγματικότητα γύρω σας, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Το Φιλί της Μέδουσας στον Κολωνό

Ας ξεκινήσουμε με το Ιερό των Ευμενίδων από ένα ιδιαίτερα all time επίκαιρο μυθιστόρημά μου “Επιστημονικής Φαντασίας”, την σημερινή Αγία Ελεούσα (Εκείνη που είναι… Ευμενής), εκκλησία που ανήκει σε ιδιώτη, στην οδό Ηλέκτρας, δίπλα στον Λόφο του Κολωνού.
Ναι… δίπλα στο “στοιχειωμένο”, εγκαταλελειμμένο σπίτι με την “περίεργη” ατμόσφαιρα.

Αν φέρουμε έναν κύκλο με κέντρο την Αγία Ελεούσα, ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Αιμιλιανό, τον Εσταυρωμένο στην Λένορμαν και την Κοίμηση της Θεοτόκου (αυτή δίπλα στην οδό Πέτρας. Είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρος πως οι περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι δεν ξέρετε καν πως εκεί υπάρχει Εκκλησία….
Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει ίση απόσταση από :
1. τον Άγιο Αιμιλιανό
2. τον Εσταυρωμένο
3. Την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αν ενώσετε στον χάρτη της Κοίμηση της Θεοτόκου (κοντά στην Πέτρας), με την άλλη Κοίμηση της Θεοτόκου στο ποτάμι, στην έξοδο για Εθνική, η γραμμή περνάει από τον… Εσταυρωμένο.

Αυτά στον πρώτο κύκλο.
Ας αλλάξουμε όμως ακτίνα στον διαβήτη μας και με κέντρο ξανά την Αγία Ελεούσα ας φτιάξουμε έναν κύκλο με ακτίνα, χμμμ… δεν βαριέσαι, ας βάλουμε τον “δημοφιλή” Άγιο Παντελεήμονα.
Ups… τι έχουμε;
Ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Γεώργιο στην οδό Πλάτωνος και τον Απόστολο Παύλο.

Μάλιστα… και οι τρεις περιοχές αρκετά “κακόφημες” πια, μιας και κατακλύζονται από ορδές λαθρομεταναστών, αλλά και κακοποιών στοιχείων που έχουν κάνει κατάληψη στα εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Ποιος ξέρει…
ίσως οι “Μάγοι του Συστήματος” τοποθετούν τα πιόνια τους στις επιλεγμένες περιοχές “κλειδιά”…

Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει άρα ίση απόσταση επίσης από:
1. τον Απόστολο Παύλο.
2. τον Άγιο Παντελεήμονα
3. τον Άγιο Γεώργιο.

Αυτά για αρχή…
Και φυσικά, όπως κάθε άρθρο μου σε αυτό το blog, σε αυτήν την κατηγορία θεμάτων, αποτελεί και ένα Αόρατο Μήνυμα, με συγκεκριμένους αποδέκτες. Αλλά και είναι γεμάτο από «κλειδάκια» αντίστασης.
Άλλωστε και η “Μυστική Αντίσταση” των Λυκαώνων του Θησέα και του Άλκη Κούρου, από τον Κολωνό ξεκίνησε…
(Στο μυθιστόρημά μου εννοείται… εκείνο της “Επιστημονικής Φαντασίας“…)

Ας συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στον Μύθο, με μια ματιά στα πρόσωπα της Ιστορίας που σχετίζονται με την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ιερής Πόλης των Αθηνών.

Πλάτων και Αριστοτέλης στον Κολωνό

Διαβάστε εδώ το άρθρο που αφορά στους δύο μεγαλύτερους φιλοσόφους της Παγκόσμιας Ιστορίας και την σχέση τους με τον Κολωνό.

Επίκουρος και Πυθαγόρας στον Κολωνό

Διαβάστε εδώ το άρθρο που αφορά στους δύο μεγάλους φιλοσόφους της Παγκόσμιας Ιστορίας και την σχέση τους με τον Κολωνό.

Οιδίποδας στον Κολωνό

Διαβάστε εδώ το άρθρο που αφορά στον Οιδίποδα και τον “Θηβαϊκό Κύκλο” και την σχέση του με τον Κολωνό.

  1. Ποια “συμφέροντα” στοχοποιούν τον Κολωνό και τον χαρακτηρίζουν “υποβαθμισμένη” περιοχή “υψηλής παραβατικότητας”, οδηγώντας στα… Τάρταρα τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής;
  2. Τί σχέση έχουν αυτά τα “συμφέροντα” με “οικογενειακές” Μ.Κ.Ο. που από τότε που άνοιξαν γραφεία στην γειτονιά μας, κοντεύουμε να ξεχάσουμε να μιλάμε… Ελληνικά;
  3. Τί σχέση έχουν αυτά τα συμφέροντα με “ιδιώτες” που αγοράζουν κοψοχρονιά παλαιά, σχεδόν ετοιμόρροπα κτίρια και χτίζουν στην θέση τους ολοκαίνουριες, ακριβοπληρωμένες οικοδομές, σε μια Κολωνιώτικη κοινωνία που δεν έχει λεφτά ούτε για το super market;
  4. Το “Ίδρυμα” του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του “ινδάλματος” των “πολυπολιτισμικών” Σεπολίων, θα ασχολείται αποκλειστικά με το Basketball, ή θα έχει και άλλες ενασχολήσεις;
στον Κολωνό

Επί προσωπικού:
Όλος ο κόσμος, σε όλον τον Κόσμο, γνωρίζει πως ο Πλάτωνας έζησε, δίδαξε και μεγαλούργησε στον Κολωνό.
Αυτό όμως που πολύ λίγος κόσμος, σε πολλούς… Κόσμους, ξέρει είναι πως ο ΜΕΓΑΣ Αριστοτέλης έζησε 20 (είκοσι!!!) ολόκληρα χρόνια στον Κολωνό.
Και όχι οποιαδήποτε χρόνια της ζωής του…
τα χρόνια ακριβώς πριν αναλάβει την εκπαίδευση του Αλεξάνδρου και της Ομάδας του στην Μίεζα, για να τον προετοιμάσει για την Αποστολή του στην Ασία.

Στον “μαγικό” Κολωνό όπου βρίσκεται η Ακαδημία Πλάτωνος.
Την περιοχή η οποία αντί να είναι ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Πόλης των Αθηνών…
έχει εγκαταλειφθεί και από τους “αυτόχθονες” κατοίκους της, έρμαιο στα δόντια υπόπτων Μ.Κ.Ο., αλλοδαπών “επενδυτών” και ξενόγλωσσων νεοφεουδαρχών που αγοράζουν “κοψοχρονιά” σπίτια και καταστήματα στην γειτονιά ΜΑΣ, πολιτικάντηδων που φέρνουν Ντροπολογίες προς ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια για αρχή και στην Βουλή στην συνέχεια που ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ τον Μύθο και την Ιστορία της γειτονιάς ΜΑΣ σε ύποπτα οικονομικά συμφέροντα που ΔΕΝ έχουν στόχο την ανάπτυξη της γειτονιάς ΜΑΣ…
αλλά την επικράτηση του Σκοταδιού.
Μέσα και έξω από τον Άνθρωπο...

ΕΜΕΙΣ δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό.
Ποιοι είμαστε ΕΜΕΙΣ;
Αυτοί που νομίζουν πως παίρνουν τις αποφάσεις για τις ζωές μας, μάς ξέρουν καλά…
μας βρίσκουν δίπλα τους να τους ενισχύουμε όταν πρόκειται για το Κοινό Καλό και απέναντί τους να τους εμποδίζουμε όταν οι πράξεις τους είναι ενάντιες στο Δημόσιο Συμφέρον.
Γιατί στην πραγματικότητα…
ΕΜΕΙΣ παίρνουμε τις αποφάσεις.

Τα βιβλία μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

©2004-2023 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.