Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος
“ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ πηγαίναμε μαζί σχολείο. Στην Ε` και την ΣΤ` Δημοτικού. Στο 61ο Κολωνού. Ήταν με διαφορά το πιο όμορφο κορίτσι της τάξης. Όλα τα αγοράκια, παρότι σ` αυτή την ηλικία δεν είχαμε ακόμα ερωτικές ανησυχίες θαμπωνόμασταν από τη λάμψη της”.
Ο Γιώργος Λιάγκας σαν συμμαθητής με την Ελένη Μενεγάκη, δεν έκρυψε ποτέ το ότι ξεκίνησε από μια λαϊκή συνοικία, τον Κολωνό, σε αντίθεση με την Ελένη.
Η φωτογραφία από το 61ο Δημοτικό Σχολείο.
Τις δεκαετίες 1950 και 1960 στην Πλατεία Καραϊσκάκη βρισκόντουσαν τα κινηματογραφικά studios της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, έτσι στον Κολωνό ζούσαν πολλά και γνωστά ονόματα του Κινηματογράφου, έτσι ώστε να είναι κοντά στα γυρίσματα.
Ο Θανάσης Βέγγος είχε την έδρα της εταιρείας παραγωγής του στην οδό Βορείου Ηπείρου, ενώ λέγεται πως όταν ήταν παιδί έκανε με το ποδήλατό του κατ’ οίκον παραδόσεις για γαλακτοπωλείο που βρισκόταν κάπου στην οδό Ισμήνης.
Ας δούμε μερικά γνωστά ονόματα που φιλοξένησε ή γέννησε ο Κολωνός (παρατίθενται αλφαβητικά, ανά κατηγορία)…
Καλλιτέχνες
Γιώργος Βασιλείου, Κώστας Γαβράς, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ζακυνθινός, Γιώργος Ζαμπέτας, Μάνος Κατράκης , Μάκης Κωστίνης, Κατερίνα Λέχου, Μαίρη Λίντα, Μάνος Λοΐζος, Μάρω Λοΐζου, Πέτρος Λοχαΐτης, Ηρώ Μουκίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ζώζα Μεταξά, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Στανίση, Κώστας Ταχτσής, Μαριάννα Τουμασάτου, Πέτρος Φιλιππίδης, Μανώλης Χιώτης, Τάσος Χαλκιάς, Πόλυς Κερμανίδης.
Αθλητές
Τάκης Λεμονής, Νίκος Τσιαντάκης, Σπύρος Λιβαθηνός
Επιχειρηματίες/Πολιτικοί
Δημήτρης Κοντομηνάς, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Muammar Gaddafi (ο γνωστός “Καντάφι”), σπούδασε στην Ελληνική Σχολή Ευελπίδων. Όταν έβγαινε τα Σαββατοκύριακα, ή όταν έμενε στην Ελλάδα σαν σπουδαστής, έμενε στην οδό Τιφύος (ένα μικρό στενάκι που βγάζει στην Κρέοντος).
Μια φωτογραφία μπορεί να μην έχει χρώμα, μπορεί να απαθανατίζει όμως μια γενιά που ζει μέσα στο Χρώμα… όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή της.
Η ζωή ενός Κολωνιώτη είναι αντιπροσωπευτική της ζωής του Έλληνα, οι φτωχές ρίζες, η φτωχή γειτονιά του Σήμερα, είναι από τα καλύτερα κίνητρα Δημιουργίας ενός καλύτερου Αύριο…
αρκεί να θυμόμαστε με σεμνότητα τις ρίζες μας.
Η Δύναμη άλλωστε βρίσκεται στα θεμέλια και όχι στο ρετιρέ…
Ό,τι αξίζει, μένει στον Χρόνο…
κάτι σαν το 57 & 61 Δημοτικό Σχολείο Κολωνού.
Αυτό άλλωστε σημαίνει το “απαθανατίζω”…
του αφαιρώ τον θάνατο, το κάνω αθάνατο.
61ο (και 57ο) Δημοτικό σχολείο στην οδό Διστόμου, στον Λόφο του Κολωνού…
πολύυυυυυυ παλιά.
Τα παιδιά του τότε, παππούδες και γιαγιάδες του Σήμερα.
Αν και οι Κολωνιώτες, λένε οι φήμες, μένουμε πάντα παιδιά…
Η γειτονιά μας έχει Παράδοση σε επαγγέλματα επάνω σε… 2 τροχούς.
Από ντελιβεράδες, κούριερ, Ζητάδες, σεκιουριτάδες και πολλά ακόμη, δεν είναι μόνο το ότι είμαστε λαϊκά παιδιά του μεροκάματου, είναι ότι γουστάρουμε την Ελευθερία μιας δίτροχης αγαπημένης.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό… κρατάει από πολύ παλιά (μάλλον για αυτό και ο λόφος μας λέγεται… Ιππίου Κολωνού, το έχουμε στο DNA μας το Ατίθασο Άτι).
Πάρτε για παράδειγμα τον πασίγνωστο Ζήκο.
Αφού γυρνάει με το ποδήλατό του ολόκληρη την Λένορμαν, στρίβει από την Ιωαννίνων στην Βοσπόρου με κατεύθυνση την Κρέοντος, για να βγει στο μπακάλικο του κυρ Παντελή, στο οποίο είναι “Μπακαλόγατος”.
Το μπακάλικο υποτίθεται κάπου στην Γερακίου, όπου έγινε το γύρισμα, η προξενήτρα κυρά Δέσποινα σαν άλλη Εκάτη περνάει το τρίστρατο Δράμας – Ιωαννίνων – Γερακίου με τα δύο καφενεδάκια με τους θαμώνες τους πατεράδες μας, τις μανάδες μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας να παρακολουθούν το γύρισμα.
Και όταν ο κυρ Παντελής την αποκαλεί “Δόξα της Συνοικίας μας”, κανονικά θα έπρεπε να λέει:
“Γεια σου ρε Κολωνάρα-αλανιάρα”.
Διαβάστε επίσης:
1. Ο «μαγικός» Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών.
2. Κολωνός και Κολωνάκι, ο Χάρτης της Εγκληματικότητας και ο Πόλεμος των Τάξεων.
“Ο Κολωνός μέσα στον Χρόνο”…
μία ολόκληρη σειρά άρθρων επάνω στην “ιδιαίτερη” αυτή περιοχή της Ιερής Πόλης των Αθηνών.
Διαβάστε τα εδώ.
©2004-2024 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.
Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.